sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Terug

Schimmelinfecties (ringworm) bij cat shelter

Nancy

Beste, graag zou ik we de casus van Willy moeten gebruiken om onze behandelstrategie tegen schimmels (Ringworm) te bekijken.

Wij zijn een catshelter en vangen zwerfkittens op in opvanggezinnen om ze klaar te maken voor adoptie.  Dit jaar hebben we bij vele opvang gezinnen een ware uitbraak van schimmelinfecties gehad.  Wij hebben vragen over de beste behandelstrategie, het is niet altijd een evidentie al de katten te behandelen, niet alleen duur, maar ook niet goed voor de katjes. En dan zijn er schemerzone's waar we niet goed weten wat de beste aanpak is.

Even de casus Willy samenvatten:

 Willy:

 

  • geboren 20/8/20
  • kater
  • tijger motief (zie foto)
  • ontworming Milbactor gehad op 14/10 en 26/10
  • Stronghold gehad op 26/9

 Vermits broer en zus (Wannes en Wiske) schimmelplekken hadden, werd ook bij Willy een Itrafungolkuur opgestart op 31/10 (doel: 3 kuren met telkens een week kuurvrij)

 

 Na twee kuren vertonen Wannes en Wiske geen schimmelplekken meer, dit is op 20/11.  Willy heeft nooit een schimmelplek gehad. Om die reden werd er beslist om Willy na zijn 2e kuur te laten vertrekken naar zijn adoptiegezin, zodat hij in een omgeving komt waar zeker geen schimmels zijn.  Wannes en Wiske blijven voor hun derde kuur.

 

Op 21/11 stellen adoptanten een kaal plekje vast op de poot van Willy (zie foto). Dus één dag na afronden van zijn 2e kuur Itrafungol. 

 

Uit onderzoek blijkt dat hij ook schilfermijt heeft, hiervoor krijgt hij Stronghold + <2,5kg.

Er wordt ook wat op kweek gezet om zeker te zijn dat het uitsluitend schilfermijt is en geen schimmel en adoptanten wordt wel gevraagd de Itranfungolkuur verder te zetten (maar niet alleen de derde resterende kuur, terug 3 kuren ==> is dit ok?). 

Op16/12, bevestigd de test dat er ook sprake is van schimmel (zie foto).

 

 Wat zijn nu mijn vragen en bezorgdheden:

 

We hebben Willy samen behandeld met de rest zodat hij geen schimmel krijgt è na 2 kuren ontstaat er bij hem dan toch een schimmelplek en dit zelfs in de kuurvrije week waarbij we er vanuit gaan dat er toch nog werkende stof van de Itrafungol in de kat aanwezig is è heeft het dan zin om katten zonder symptomen mee te behandelen?

 Willy is geen alleenstaand geval.  Grietje (die nu bij me in opvang is) heeft geen symptomen, ze heeft twee kuren Itranfungol achter de rug en krijgt na de tweede kuur, in die kuurvrije week, toch een klein plekje boven haar ogen.  Ik start, zoals gepland, de derde kuur en de plek herstelt snel

è dus ook zij kreeg pas eerste symptomen in de kuurvrije week, samen behandelen heeft geen zin gehad, correct?

è Grietje vertrekt 18/12 naar haar nieuwe thuis, een schimmelvrije omgeving.  Dit is na het beëindigen van haar 3e kuur.  Waarvan we weten dat die nu zeker nodig is.  Maar: vermits ze nu een schimmelplekje had, moet ze dan additioneel nog eens twee extra kuren krijgen bij de adoptanten? Want dit is erg belastend voor de kat.

 Rekening houdend met bovenstaande, kunnen we dan stellen dat we nooit moeten behandelen als er geen symptomen zijn? Ook niet als de rest van het nestje schimmel heeft?

  • Wat veroorzaakt de symptomen tijdens de kuurvrije week? Als dit enkel de omgeving is, kunnen we dan stellen dat van zodra de kat in een nieuwe, schimmelvrije, omgeving komt. Ze geen extra kuren nodig heeft als de schimmelplek hersteld is? Zoals we nu zien bij Grietje? Of kan het dan al te laat zijn en alweer besmet zijn?
  • En als laatste, katten die wel schimmelplekken hebben, zoals Wiske en Wannes, daarbij zien we dat tijdens de kuurvrije week, geen nieuwe schimmelplekken ontstaan, wil dit dan zeggen dat als ze bijvoorbeeld na hun tweede kuur (en de schimmelplekken zijn hersteld), we ze kunnen laten vertrekken naar hun nieuwe, schimmelvrije, omgeving en dat er dan geen derde kuur meer nodig is?

 De hamvraag is dus, wat gaat onze behandelstrategie zijn in de toekomst? 

 

  • Kunnen we als test bijvoorbeeld Grietje laten vertrekken na haar derde kuur en geen extra kuren meer laten geven en zien of ze schimmelvrij blijft omdat ze in een schimmelvrije omgeving is? Want als dat werkt, hoeven we niet steeds 3 volledige kuren te geven. 
  • Is het aangewezen om nooit meer katjes preventief behandelen als ze geen symptomen vertonen, ook al zijn er andere katjes in de buurt die dat wel hebben? (we werken met opvang gezinnen, waar niet altijd de mogelijkheid is ze apart te zetten)
  • Gaan we in de toekomst, als we schimmel bij een katje vaststellen, ze enkel behandelen tot ze geen plekjes meer hebben en mochten ze dan na bijvoorbeeld 2 kuren de 12 weken hebben bereikt hen laten vertrekken naar hun nieuwe, schimmelvrije thuis, zonder een derde kuur?

We willen als catshelter een goede behandelstrategie uitwerken.  Niet alleen omwille van het financiële aspect, maar ook omdat veel Itrafungol niet goed is voor de katjes.

wij hebben een dierenarts die ons goed helpt, maar willen graag extra adviezen inwinnen, we kunnen veel info op internet vinden, maar het moet praktisch haalbaar en betaalbaar zijn en het feit dat ze naar een schimmelvrije omgeving kunnen vertrekken moet toch ook zijn impact hebben op de behandelstrategie, dat is een voordeel dat we kunnen integreren denken we.

 

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp.

met vriendelijke groeten,

Nancy Vleugels


  

Deze vraag heeft nog geen antwoord