sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Terug

Konijn beginnen plots te vlinderen (gecastreerde ram en vrouwtje)

Matthew

Beste

In de zomervakantie hebben we een Japanse kleurdwerg mannetje en vrouwtje van hetzelfde nestje gekocht. Mannetje is gecastreerd, vrouwtje (nog) niet gesteriliseerd. Koppeling was meteen geslaagd zonder incidenten waarbij het vrouwtje duidelijk dominant was (rijden) en het mannetje onderdandig was (legde zich neer). 

We hebben wel altijd al gezien dat het mannetje heel actief aandacht zocht bij het vrouwtje door zijn kop onder haar te willen steken en steeds in haar nabijheid wou blijven.

Sinds kort merkten we dat de konijnen waren gaan vlinderen. In onze afwezigheid hebben ze blijkbaar één keer goed gevochten met heel wat geplukt haar als gevolg. Wij namen aan dat dit het vrouwtje was, gezien zij dominant was en vooral het mannetje heel wat dons was verloren.

Vandaag hebben we gemerkt dat het vrouwtje blijk geeft van irritatie als het mannetje haar voortdurend ligt te volgen, zijn kop onder haalf lijf wilt steken en voortdurend 'lijf aan lijf' met haar meeloopt waar ze ook gaat. Hebben haar ook horen stampen. Hierna zijn ze beginnen vlinderen waarbij het vrouwtje leek te willen weglopen vooral. Ook iets dat opviel is dat het mannetje zijn staart soms wat omhoog stak.

Wij zijn wat in de war (gezien het vrouwtje dominant is/was) en weten niet goed wat hiermee doen. De konijnen leven binnen in een heel ruim kooi en hebben dus zeker voldoende ruimte. We kunnen het gedrag niet goed plaatsen en zijn vooral bang dat dit weer uitmondt in een gevecht. Sidenote: Naast het occasioneel vlinderen lijkt het voor de rest een héél verliefd koppeltje. Likken elkaar en liggen ook bij elkaar.

Is hier enig advies omtrent? 


  

Deze vraag heeft nog geen antwoord