Terug

Harde stukken in haar van kat?

Lisa

Beste,

sinds kort heeft mijn kat last van harde stukken in haar vacht. Het begint in haar nek en loopt bijna tot haar staart door. Het is alsof stukjes haar zijn vastgekleeft. Ik maak me hier wel zorgen over. Het is een britskorthaar en ze is ongeveer 10-12 jaar. Ik heb ook al gebrobeerd om met een borstel voor katten het uit te kammen,maar dat is bijna onmogelijk. Zou u mij kunnen helpen? Wat kan ik doen om het weg te krijgen?

 

met vriendelijke groeten,

 


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste,

 

De "harde stukken" zoals u dit omschrijft, is eigenlijk in elkaar geklit haar. Normaal gezien gaat een kat zich wassen om knopen te voorkomen, maar wanneer ze dit niet meer of onvoldoende doet, ontstaan er knopen. We zien wel vaker knopen bij katten die een dagje ouder worden. De meest waarschijnlijke oorzaak is artrose. Het kost haar meer moeite en het doet pijn om haar rug te wassen, dus vermijdt ze dit liever.

 

Het beste is om het ineen geklitte haar af te scheren. De huid eronder kan namelijk ook minder goed ademen en er kunnen pelletjes ontstaan. Wanneer het haar terug groeit probeer het dan regelmatig te kammen om knopen te vermijden. Let wel op dat u dit rustig doet aangezien hevig kammen pijn doet, zeker bij een kat met artrose!

 

Er bestaat ook medicatie en voedingssupplementen om de artrose onder controle te houden. Het proces terugdraaien of stoppen is niet mogelijk, maar het kan wel vertraagd en leefbaarder worden.

 

Mvg,

 

Dierenarts L. Guillaume


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Lisa, 

in vervollediging van mooi en uitgebreid uitleg van collega Liesbet Guillaume , laat ik u weten dat inderdaad het scheuren van de haren van zo patienten door de eigenaar zelf moeilijk en zelfs soms gevaarlijk is vnl bij een britse korthaar, het is soms aangewezen dat u uw kat bij een dierenarts brengt of vraag een huisbezoek, de dierenarts zal uw kat onder een lichte verdoving beter scheuren, maar ook de andere onderliggende oorzaken onderzoeken. 

 

succes en veel plezier met uw kat.

Da. REZA

Dierenartsenpraktijk SocVet