Terug

Barst in bovenbeen paard.

mini broeders

Beste,

mijn paard van 19 jaar heeft een trap gekregen van een ander paard, met ijzers. Waardoor hij een barst in zijn bovenbeen heeft, ondertussen al 4 weken. Kan nog niet doorsteunen en staat al 4 weken op ontstekingsremmers. Plaats voelt nog steeds warm aan.

RX genomen.

Voorlopig nog geen verbetering zichtbaar.

Hebben jullie hier ervaring in, ivm toekomst en prognose?

Dank bij voorbaat

mvg

Broeders Mini


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste,

Fracturen bij paarden zijn steeds een delicate kwestie.
De behandeling en prognose van een fractuur hangt niet alleen af van het specifieke been in kwestie maar ook van andere factoren zoals leeftijd, type fractuur, open of gesloten fractuur, etc.
Sommige fracturen kunnen behandeld worden aan de hand van een gips, van platen en schroeven etc, andere kunnen dan onmogelijk 'goed' behandeld worden door de grootte van het paard, het type bot of het type fractuur. Een fractuur van het dijbeen van een paard bijvoorbeeld is zeer moeilijk te behandelen terwijl een fractuur van het kootbeentje wel goed kan behandeld worden (meestal chirurgisch met schroeven en platen).

De prognose van de barst (in de geneeskunde wordt dit een fissuur genoemd) hangt af van welk bot het betreft, hoe de fisuur er uit ziet en andere factoren. Het beste kan hiervoor inderdaad een RX genomen worden (verschillende projecties om een volledig 3D-beeld te krijgen van de fractuur). Aan de hand van deze informatie kan dan beslist worden wat de mogelijkheden zijn.

Mvg,

Philippe Hamerlinck